Onderwijsgids

De kunst van het fietsen: waarom de fiets in Nederland koning is

Fietsen is in Nederland geen hobby, het is een levensstijl. Waar je ook kijkt, fietsen zijn overal. Van kleine dorpen tot grote steden. Het is bijna onmogelijk om door Nederland te reizen zonder op z’n minst één keer bijna door een fietser omver gereden te worden. Maar waarom is fietsen hier zo’n big deal? De kunst van het fietsen begint in Nederland al op jonge leeftijd.

Fietsen vanaf jonge leeftijd

Het begint al van jongs af aan. Kinderen leren hier eerder fietsen dan schrijven. Het is gewoon een gegeven. Met zijwieltjes door de straat, daarna al snel zonder. En voordat je het weet, scheuren ze zelfstandig naar school. Of naar hun vriendjes, of naar de sportclub. De fiets wordt een verlengstuk van jezelf. Het is vrijheid op twee wielen.

De perfecte infrastructuur

Dan is er natuurlijk de infrastructuur. Nederland is gebouwd voor fietsers. Fietspaden overal. Hele snelwegen speciaal voor fietsen. Geen gezeur met druk verkeer, geen stress om parkeerplaatsen. Je stapt op, trapt wat rond, en je bent er. En als het regent? Nou ja, een beetje regen schrikt een Nederlander niet af. Een regenjas of gewoon doortrappen en even nat worden. Je droogt wel weer op.

Praktisch en veelzijdig

Fietsen is ook gewoon praktisch. Boodschappen doen? Fiets. Naar werk? Fiets. Een avondje uit? Fiets. Geen files, geen parkeerkosten, geen gedoe. Het is goedkoop, snel en goed voor het milieu. En je hebt meteen je beweging gehad. Wie heeft er nog een sportschool nodig als je je workout in je dagelijkse routine kunt integreren?

Fietsen voor iedereen

Het leukste is misschien wel hoe divers het fietsen hier is. Van omafietsen met grote manden tot hippe bakfietsen vol kinderen en boodschappen. Zelfs elektrische fietsen zijn niet meer weg te denken. Iedereen fietst, van jong tot oud. Het is een sociaal ding. Fietsen betekent niet alleen van A naar B gaan, maar ook mensen ontmoeten, even bijkletsen, genieten van je omgeving.

Een deel van de Nederlandse identiteit

In Nederland is fietsen meer dan transport. Het is deel van de cultuur, een stukje nationale identiteit. Fietsen is vrijheid, gezelligheid, en gewoon praktisch. Het is een kunst op zich, en daarom blijft de fiets hier koning.

Lees alle blogs