Onderwijsgids

Nelson Mandela
Wie was Nelson Mandela: biografie

Nelson Mandela is één van de meest inspirerende leiders van de 20e eeuw. Zijn naam staat wereldwijd symbool voor vrijheid, verzoening en strijd tegen onrecht. Maar wie was Mandela nu echt? In deze blog lees je zijn levensverhaal: van kind op het Zuid-Afrikaanse platteland tot president en wereldicoon.

Illustration by Vector Illusion on Shutterstock

Jeugd en afkomst

Nelson Rolihlahla Mandela werd geboren op 18 juli 1918 in het kleine dorpje Mvezo, in de provincie Transkei, Zuid-Afrika. Hij behoorde tot de Thembu-koninklijke familie van de Xhosa-stam. Na het overlijden van zijn vader werd Mandela onder de hoede genomen van een invloedrijke stamhoofd, waardoor hij een goede opleiding kreeg.

Al vroeg kwam hij in aanraking met de ongelijkheid en het racisme van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime. Deze ervaringen vormden zijn strijdlustige karakter.

Studie en vroege activisme

Mandela studeerde rechten aan de Universiteit van Fort Hare en later aan de Universiteit van Witwatersrand. In Johannesburg sloot hij zich aan bij het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), de partij die opkwam voor gelijke rechten voor zwarte Zuid-Afrikanen.

In de jaren ’40 en ’50 organiseerde Mandela protesten, boycots en stakingen tegen de racistische wetten van de apartheid. Hij werd meerdere keren gearresteerd, maar bleef vastberaden vechten voor gerechtigheid.

Van vreedzaam protest naar gewapend verzet

Nadat de Zuid-Afrikaanse regering met steeds meer geweld reageerde op vreedzame protesten, richtte Mandela in 1961 de militaire tak van het ANC op: Umkhonto we Sizwe (“Speer van de Natie”). Het doel was sabotageacties, zonder dodelijke slachtoffers, om het apartheidsregime onder druk te zetten.

In 1962 werd Mandela gearresteerd en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Het beroemdste proces, het Rivonia-proces in 1964, maakte hem tot boegbeeld van de wereldwijde strijd tegen apartheid.

27 jaar gevangenschap

Mandela bracht 27 jaar door in de gevangenis, waarvan het grootste deel op Robbeneiland. Ondanks zware omstandigheden hield hij vast aan zijn idealen. Vanuit zijn cel bleef hij oproepen tot verzoening, gelijkheid en vrede.

Zijn vasthoudendheid inspireerde mensen wereldwijd. In de jaren ’80 werd “Free Nelson Mandela” een bekende leus op protestborden en T-shirts over de hele wereld.

Vrijlating en het einde van apartheid

In 1990 kwam Nelson Mandela na intensieve internationale druk eindelijk vrij. Hij zette zich meteen in voor vreedzame onderhandelingen tussen de blanke regering en de zwarte meerderheid. Dit leidde in 1994 tot de eerste vrije, multiraciale verkiezingen in Zuid-Afrika.

Mandela werd de eerste zwarte president van Zuid-Afrika en stond voor nationale eenheid en verzoening. Hij koos niet voor wraak, maar voor vergeving, en probeerde het land te helen na decennia van verdeeldheid.

Mandela als president en wereldleider

Als president (1994-1999) werkte Mandela aan het afschaffen van racistische wetten en het opbouwen van een democratische samenleving. Hij stichtte de Waarheids- en Verzoeningscommissie, waarmee slachtoffers en daders van apartheid hun verhaal konden vertellen.

Na zijn presidentschap bleef hij zich inzetten voor vrede, mensenrechten en de bestrijding van hiv/aids, een groot probleem in Zuid-Afrika. Zijn morele gezag maakte hem tot een wereldleider, geliefd bij jong en oud.

Photo by Sean Aidan Calderbank on Shutterstock

Laatste jaren en nalatenschap

Nelson Mandela overleed op 5 december 2013 op 95-jarige leeftijd. Zijn begrafenis bracht wereldleiders, beroemdheden en miljoenen mensen samen. Mandela wordt herinnerd als een symbool van moed, hoop en verzoening.

Zijn levensmotto?
“Het lijkt altijd onmogelijk, totdat het gedaan is.”

Lees alle blogs